Alantoina w kremach nawilżających i przeciwtrądzikowych
by Anka on December 2, 2009
in Cera sucha, Cera trądzikowa, Skóra sucha, Składniki
Alantoina może być naturalna lub syntetyczna. Powstaje z kwasu moczowego znajdującego się w korzeniach roślin np. żywokost lekarski. Alantoina dodawana do kosmetyków, zwykle pochodzi laboratorium – bo musi zostać pozyskana z naturalnego źródła lub z fabryki, gdzie została wyprodukowana z syntetycznych składników.
W kosmetykach alantoina najczęściej jest stosowana w kremach nawilżających i kremach przeciwtrądzikowych, ponieważ oprócz działania nawilżającego i zmiękczającego, dzięki czemu skóra staje się jedwabiście gładka, ułatwia gojenie się ran i blizn, przyspiesza regenerację skóry, łagodzi objawy łuszczycy i działa przeciwzapalnie.
Rozpuszcza się w wodzie i może być podgrzewana do 100 °C. Podczas robienia kremów, rozpuść alantoinę w fazie wodnej kremu.
Bluszcz dla urody – aktywny składnik kosmetyczny
W kosmetyce stosowany jest wyciąg z liści i łodyg bluszczu.
Substancje zawarte w bluszczu mają pozytywny wpływ na skórę, ponieważ chronią włókna kolagenu i elastyny przed wolnymi rodnikami, usprawniają krążenie limfy, wspomagają eliminowanie toksyn i nadmiaru wody, dzięki czemu przeciwdziałają obrzękom i tworzeniu się cellulitu. Pomaga innym składnikom wnikać w skórę. Bluszcz zmiękcza skórę, dzięki czemu uzyskuje się szybki efekt jedwabistej gładkości.
Produkty zawierające wyciąg z bluszczu: żel do mycia ujędrniający, balsam antycellulitowy do ciała, balsam odchudzający, koncentrat ziołowy odchudzający,
Krem na noc – dlaczego taki ważny?
by Anka on November 14, 2009
in Krem na noc, Naturalne Kosmetyki
Krem na noc jest ważny bo pracuje wtedy, kiedy ja się lenię – albo raczej ja śpię, a on dla mnie pracuje.
A tak na poważnie, to krem na noc działa wtedy, kiedy organizm najszybciej się regeneruje, bo najszybciej przyswaja dostarczone substancje odżywcze. Im lepsze składniki w kremie, tym lepiej dla Twojej skóry.
Dlaczego właśnie w nocy regeneracja jest najszybsza? Dlatego, że od godziny 20.00 do 4.00 nad ranem trwa naturalny cykl asymilacji – jeden z trzech cykli, jakim podlega ciało w ciągu doby. W czasie jego trwania cała energia organizmu jest skoncentrowana na tym jednym zadaniu.
W ciągu doby ciało podlega 3 cyklom, z których każdy trwa dokładnie 8 godzin w określonej części doby i aby zrozumieć, dlaczego dobry krem na noc jest tak ważny, należy poznać bazowe procesy, jakie odbywają się w ciele podczas tych 3 podstawowych cykli.
3 dobowe cykle ciała to 1) usuwanie/oczyszczanie, 2) rozdzielanie, 3) przyswajanie/ asymilacja, pozwalają organizmowi prawidłowo działać dzięki dostosowaniu poziomu aktywności mechanizmów wewnątrz ciała, do zadań, jakie są do wykonania w poszczególnych cyklach.
Cykl pierwszy, czyli usuwanie/oczyszczanie trwa od godziny 4.00 rano do 12.00 to czas usuwania z organizmu toksyn. Dlatego po przebudzeniu się dobrze jest wypić szklankę wody, po czym jeść tylko owoce. Inny rodzaj jedzenia dostarczony w tym czasie, przerywa naturalny proces oczyszczania organizmu.
Cykl rozdzielania trwa od 12.00 w południe do 20.00 to najlepszy czas na jedzenie, które zostanie przetrawione i przygotowane według – nazwijmy to – rozdzielnika. W tym czasie trawienie jest najszybsze.
Cykl przyswajania/ asymilacji trwający od 20.00 do 4.00 rano interesuje Cię najbardziej pod kątem stosowania kremu na noc. Podobnie jak poprzednie 2, ten cykl trwa 8 godzin. W tym czasie organizm rozprowadza dostarczone składniki odżywcze.
W czasie trwania tego cyklu, stosując dobry krem na noc dostarczamy skórze składniki w czasie, kiedy jest gotowa do ich najszybszej asymilacji i to jest najcenniejsze. Właśnie dzięki wykorzystaniu tego naturalnego mechanizmu, krem na noc najskuteczniej działa opóźniająco na procesy starzenia oraz występowanie i pogłębianie się zmarszczek.
Z tego powodu właśnie ważne jest, jakiej jakości składniki zawarte w kremie na noc dostarczamy skórze. Jeśli są to dobrej jakości bioaktywne składniki naturalne, będą nie tylko dostarczały substancje do asymilacji, ale także będą wspomagały skórę w odzyskiwaniu jej naturalnego mechanizmu regeneracji.
Peelingi do twarzy – czy są potrzebne?
Twarz to nie jest podłoga w łazience, którą trzeba szorować – taki komentarz do peelingów przeczytałam kilkanaście tygodni temu na stronie znanego producenta kosmetyków naturalnych i przyznam szczerze, że mnie ta informacja bardzo zaskoczyła. Postawiła do góry nogami wszystko, co do tej pory mówiono o pielęgnacji cery. Wręcz zakazują peelingować cerę, ponieważ to narusza równowagę skóry, ale zalecają myć codziennie, a nawet 2 razy dziennie, dobrym kosmetykiem do zmywania zanieczyszczeń i makijażu. I to w zupełności wystarczy cerze, która dzięki temu lepiej oddycha i lepiej się samoistnie regeneruje
Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała. Zarzuciłam peelingowanie i zaczęłam częstsze mycie dobrym specyfikiem. Sama jestem zdziwiona efektami.
3 przepisy jak zrobić olejek lawendowy
by Anka on August 8, 2009
in Jak zrobić samemu
Cała lawenda, nie tylko jej kwiaty zawierają słodki, aromatyczny olejek przyprawiający nas o błogostan. W kwiatach jest jego największe nagromadzenie, dlatego jest najczęstszym źródłem aromatu używanego w kosmetykach, perfumach, wodach toaletowych, potpourri, płynach do kąpieli, mydłach i olejkach aromatycznych.
Lawenda od wieków jest znana jako wspaniała roślina, będąca źródłem nie tylko doznań estetycznych, oszałamiającego zapachu i pięknego wyglądu, ale znana jest także jako roślina, która leczy dolegliwości fizyczne i emocjonalne.
Powszechnie sądzi się, że najlepsze olejki lawendowe pochodzą z Anglii lub Prowansji, ale w rzeczywistości różnią się one od siebie z sezonu na sezon podobnie jak wina nie są identyczne w zależności od rocznika, to samo dotyczy olejku lawendowego. Różnice wynikają także z tego, że wpływ na jakość ma ziemia, rodzaj rośliny i jej wiek, choć to nie zmienia i tak faktu, że najważniejsza jest pogoda podczas okresu wegetacji.
Najlepsze olejki można uzyskać z pączków kwiatów lub ledwo otwartych kwiatów lawendy.
Olejek lawendowy zrobisz podobnie jak każdy inny olejek np. nagietkowy. Tę samą metodę możesz użyć do przygotowania dowolnego, odpowiadającego Ci olejku.
Istnieją dwie podstawowe metody robienia olejków ziołowych w domu: infuzja na gorąco i infuzja na zimno.
Co to jest infuzja?
Oprócz ściśle medycznego terminu oznaczającego m. in. kroplówkę, infuzja to napar/moczenie inaczej jest to wyciąg z ziół otrzymywany przez moczenie. Olejki, które wytworzono przez infuzję ziół stanowią wspaniałe dodatki do różnego rodzaju przepisów oraz do produktów kąpielowych i kosmetycznych. Tą metodą można również przygotować ziołowe oleje spożywcze np. bazyliowy.
Jako bazę do naszych olejków kosmetycznych wyrabianych domowym sposobem, używamy oliwę z oliwek tłoczoną na zimno, olej migdałowy, olej sezamowy, olej jojoba lub olej słonecznikowy.
Przepis na olejek jest dosyć prosty, wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest naprawdę wspaniały!
Olejki na gorąco (dla świeżych roślin)
Narzędzia: garnek o podwójnym dnie, gaza lub płótno do przefiltrowania olejku, duża najlepiej ciemna i zamykana butelka.
Składniki: 250 g wybranych świeżych roślin (nie muszą być ususzone), 3 filiżanki oliwy z oliwek lub oleju migdałowego, oleju jojoba lub oleju słonecznikowego.
Jak zrobić: do garnka wlej olej, dodaj zioła i doprowadź do wrzenia, utrzymuj na małym ogniu, w temperaturze wrzenia przez ok. 3 godziny, wystudź, odcedź i prawie gotowe. Jeszcze trzeba taki wystudzony olejek przefiltrować, wycisnąć resztki oleju z ziół i przelać gotowy olejek do ciemnej butelki. Olejki uzyskiwane na gorąco są najlepsze, gdy są świeże, ale różne źródła podają że wytrzymują 6 do 12 miesięcy.
Olejek na zimno (dla suchych roślin)
Narzędzia: duży słój, gaza lub płótno do przefiltrowania olejku, duża najlepiej ciemna butelka.
Składniki: wystarczająco dużo ziół by wypełnić słój, wystarczająo dużo oliwy z oliwek lub oleju migdałowego, oleju jojoba lub oleju słonecznikowego, aby wypełnił słój.
Jak zrobić: zanim umieścisz wybrane zioła w garnku upewnij się, że są kompletnie suche. Nawet najmniejsza ilość wody może spowodować zjełczenie oleju, a wtedy Twój olejek będzie się nadawał tylko do wyrzucenia. Gdy już się upewnisz, że rośliny są suche, umieść je w słoju i zalej taką ilością oleju, aby je całkowicie pokrył. Zakręć i umieść w słonecznym miejscu na 2 do 6 tygodni. Słońce spowoduje, że substancje z ziół przenikną do oleju. Po 2-6 tygodniach przefiltruj, wyciśnij resztki oleju z roślin i wlej do butelki i masz olejek gotowy.
Dodatkowy specjalny przepis na olejek lawendowy
Jeśli masz w ogrodzie lawendę, zetnij gałązki z kwiatami, zanim całkowicie się rozwiną. Oskub kwiatki z łodyżki i połóż je na ręczniku papierowym w miejscu ciepłym, ale nie bezpośrednio na słońcu. Zostaw do wyschnięcie na kilka do kilkunastu godzin. Przed włożeniem do słoika posiekaj kwiaty, ale nie na drobniutkie kawałki. Potrzebujesz ok. 3 razy po 8 łyżek stołowych oraz 400 ml wybranego oleju.
W tym przepisie, proces przygotowania olejku jest trochę bardziej złożony, bo dzieli się na 4 kroki. Na każdym z nich potrzebnych jest 8 łyżek kwiatów lawendy.
Krok 1
8 łyżek lawendy zalej olejem, wymieszaj dokładnie, zamknij słoik i odstaw na miesiąc na słońce. Następnie odcedź, wyciśnij wszystko z kwiatów i przelej z powrotem do tego samego słoika.
Krok 2
Do tego samego oleju dodaj znowu 8 łyżek kwiatów lawendy, wymieszaj i ściśle zamknięty słoik odstaw na parapet na 48 godzin – wstrząsaj co 12 godzin. Po 48 godzinach odcedź i z powrotem przelej do słoika.
Krok 3
Powtórz czynności z etapu 2. Ten etap możesz powtarzać dowolną ilość razy, aż uzyskasz odpowiadające Ci natężenie aromatu.
Krok 4
Kiedy już osiągniesz wymagany aromat, przelej olejek do ciemnej butelki i zamknij. Przechowuj olejek w miejscu chłodnym i ciemnym. Zachowuje trwałość od 6 do 12 miesięcy.
Wariacje olejku lawendowego z dodatkiem mięty lub skórki z cytryny/pomarańczy
Do tego olejku wybierz jako bazę olej, który ma jasny kolor i nie ma zdecydowanego własnego zapachu. Skórka z pomarańczy lub cytryny powinna być sparzona. Zetrzyj ją na wiórkach tarki, wysusz. Dodaj do używanej wysuszonej lawendy – ilość jest uzależniona od Twoich preferencji.
Tu znajdziesz przepis na lawendowy ocet, regenerujący odczyn skóry.
Naturalny wyszczuplający olejek do masażu zawierający wyciąg z arniki, nagietka, wit. E., olej marchewkowy, sojowy, winogronowy.
A jeśli jesteś zainteresowany jak kwiaty mogą leczyć, polecam książkę o leczeniu energią kwiatów
5 przepisów na kąpiele mleczne oraz tajemnica markizy Ninon Lenclos
by Anka on July 30, 2009
in Cera sucha, Cera trądzikowa, Kąpiel, Skóra sucha
Dzisiaj prawdziwa gratka. Poznasz tajemnicę markizy, która w wieku 85 lat miała skórę 20-latki i nadal miała młodych kochanków. Ale zanim o tym to zacznijmy od tematu bardziej zwyczajnego. W kąpielach specjalistycznych nie używaj mydła, aby nie pomniejszać wpływu na skórę naturalnych składników. Więc jeśli potrzebujesz oczyścić ciało przed kąpielą, weź prysznic, a dopiero potem kąpiel o cudownych właściwościach dla skóry.
Maślankowa kąpiel regenerująco-wygładzajaca
3 litry maślanki na wannę wody. Działa wygładzająco, skóra staje się delikatna i miękka.
Maślankowo-olejowa kąpiel dla skóry suchej
Najpierw posmaruj ciało oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, szczególnie zwróć uwagę na te najbardziej szorstkie części skóry czyli łokcie i kolana. W międzyczasie napełniasz wannę gorącą wodą, dolewasz 3 litry maślanki i wchodzisz do wanny. Działanie na skórę suchą wręcz idealne – masz 3 czynniki, które odżywiają skórę: składnik
i maślanki, składniki oliwy, a wszystko wspaniale sie wchłania dzięki gorącej wodzie.
Luksusowa kąpiel miodowo-mleczna
Nie jest to kąpiel tania, ale już damy dworu w pałacach doceniały jej działanie, ponieważ ma wyjątkowe działanie na skórę, która stanie się po niej gładka, miękka i z lekkim połyskiem. Jeśli i ty chcesz się poczuć jak arystokratka, zafunduj sobie luksusową kąpiel miodowo-mleczną.
Składniki to 1 litr mleka i 1 filiżanka miodu pszczelego. Wybierz mleko jak najbardziej naturalne, nie koniecznie UHT.
Mleko lekko podgrzej i rozpuść w nim miód – tak przygotowana mieszanka jest gotowa do wlania do wanny. W przypadku cery suchej, weź podwójne ilości składników.
Wzbogacona kąpiel miodowo-mleczna Ninon Lenclos
Ninon Lenclos była siedemnastowieczną piękną markizą, która mieszkała w Paryżu i słynęła nie tylko z frywolnego życia, ale także z pięknej skóry i twarzy bez zmarszczek. Swojego sekretu nie chciała wyjawić do końca życia.
W wieku 80 lat miała jeszcze młodych kochanków – jej skóra podobno była skórą kobiety 20-letniej. Dopiero gdy była blisko ostatnich dni życia, wyjawiła wąskiej grupie przyjacioł z jakich przepisów korzystała.
Jednym z nich jest właśnie kąpiel miodowo mleczna, do ktorej piękna Ninon dodawała jeszcze soli warzonej, która miała za zadanie czyścić skórę.
Do tej kąpieli potrzebne są: pół kilograma soli, litr mleka i filiżankę miodu.
Gdy zaczynasz napełniać wannę, wsyp sól, aby mogła się rozpuść zanim będzie gotowa. Podgrzej mleko i rozpuść w nim miód, a gdy całkowicie się rozpuści, dodaj do gorącej wanny. Jeśłi masz bardzo suchą skórę zrezygnuj z soli, a zwiększ ilość mleka.
Kąpiel mleczno-otrębowa dla cery suchej i trądzikowej
Do 3 litrów mleka dodaj 250 g otrąb pszennych. Podgrzewaj na wolnym ogniu do wrzenia, cały czas mieszając. Gotujesz przez 15 minut, po czym odcedzasz otręby i samo mleko wlewasz do kąpieli.
Kąpiel mleczno-otrębowa oczyszcza wszystkie zanieczyszczenia, odświeża i odżywia. Skóra staje się czysta i miękka. Od czasu do czasu rozważ wzięcie kąpieli oczyszczajacej.
Kąpiel może być również odchudzająca i antycellulitowa dzięki właściwemu doborowi ziół.
Kąpiel oczyszczająca – podstawowa pielęgnacja ciała
by Anka on July 29, 2009
in Ciało, Kąpiel, Odnowa Biologiczna
Dzisiaj nie piszę o Spa czy odnowie biologicznej, ale o podstawowym zabiegu pielegnującym urodę skóry jakim jest zwyczajne i trywialne oczyszczanie. W tym celu można albo wziąć prysznic, albo można wziąć kąpiel oczyszczającą, która po dodaniu octu do wody będzie przyjaźniejsza dla skóry, lepiej usunie wszystkie zanieczyszczenia, a przy okazji zrelaksuje napięcie mięśni.
Aby zmiękczyć wodę w kąpieli dodaj do niej 100 octu, to ją lekko zakwasi i spowoduje, że odczyn skóry zostanie utrzymany na poziomie lekko kwaśnym, który jest naturalnym pH skóry. Kąpiel oczyszczająca ma na celu uwolnić skórę od wszelkich, nagromadzonych na niej zanieczyszczeń – tłustych i lepkich. Do spełnienia tej podstawowej funkcji najlepsze jest czyste mydło glicerynowe. Lepiej jest nie stosować żadnego mydła mydła bezpośrednio na skórę, ale namydlić gąbkę i z jej pomocą oczyścić skórę.
Inną dobrą metodą jest powieszenie mydła w plastikowej siateczce z oczkami, bezpośrednio pod kranem, tak aby woda wpuszczana do wanny przepływała przez siateczkę z mydłem. Taka namydlona woda działa delikatnie, ale skutecznie.
Jeśli chcesz zastosować do kąpieli gotowe płyny, wybierz kosmetyki naturalne i dobrej jakości, które nie zawierają pestycydów i inwazyjnych środków chemicznych mogących przełamać kwasowy płaszcz na skórze pełniący główną funkcję ochronną.
Dobre kosmetyki muszą kosztować trochę więcej, ponieważ używa się do ich produkcji najlepszej jakości składników. Jeśli kupujesz 2 litry płynu do kąpieli za 8 złotych, to powinno się w Tobie obudzić podejrzenie – coż tam w środku jest takiego? Zastanów się logicznie. Aby wyprodukować takie 2 litrowe opakowanie płynu do kąpieli producent musi zapłacić za składniki, opakowanie, etykietę, transport, ponieść opłaty dystrybucyjne np. za wstawienie produktu na półkę sklepową oraz zapłacić osobie, która nadzoruje produkcję. Jak sądzisz, ile w tym wszystkim mogą kosztować same składniki? A skoro tak mało, to jakiej są one jakości?
Po kąpieli oczyszczającej możesz użyć zrobionego własnoręcznie octu lawendowego, który zregeneruje odczyn pH skóry.
Kąpiel – domowa odnowa biologiczna Spa.
by Anka on July 20, 2009
in Kąpiel, Odnowa Biologiczna
Zanim zdecydujesz się, które Spa wybrać - Spa nad morzem czy w górach, możesz w domu przygotować sobie kąpiel, która zrelaksuje i oczyści organizm.
Kąpiel ma znaczenie nie tylko higieniczne, ale dzięki kąpieli można się odstresować, zwalczyć palący problem kosmetyczny czy osiągnąć określony stan psychiczny. Dlatego zanim odkręcisz kran, aby nalać wody do wanny zdecyduj co chcesz osiągnąć. Czy chcesz po prostu zażyć kąpieli aromatycznej, czy chcesz osiągnąć efekt terapeutyczno-kosmetyczny? Czy chcesz się uspokoić? Zregenerować siły? Pobudzić siły witalne? Spokojnie zasnąć? Odżywić i zregenerować skórę? Ujędrnić skórę? Usunąć cellulit? A może najbardziej ze wszystkiego marzysz, by zlikwidować rozstępy? A może chcesz zająć się w końcu tłustą, suchą czy trądzikową cerą.
Nasze pra-pra-prababki – ha! w tym Hatszepsut, wyklęta za zakazaną miłość królowa Egiptu, oraz Kleopatra, królowa dla odmiany sławiona w sztuce – osiągały to stosując kąpiele w kozim mleku, rozdziamganych owocach czy warzywach. Domyślam się, że wizja kąpieli w rozpacianych truskawkach jest zdecydowanie mniej przyjemna niż wizja kąpieli w wannie pełnej piany – symbolu namiastki luksusu dla ubogich, stworzonego przez marketing wielkiego przemysłu.
Wpływ na skórę obywdu kąpieli jest jednak odmienny i chyba nie będziesz zaskoczona faktem, że kąpiel w truskawkach ma lepszy efekt, niż cudowna, złudna piana.
Dzisiaj nie musimy kąpać się ani w rozdziamganych truskawkach, a tym bardziej w tonach piany, aby osiągnąć dobroczynny efekt na skórę i duszę. Rodzaj kąpieli dobierzesz sobie do postawionego celu kąpieli oraz do własnej odporności organizmu.
Temperatura kąpieli
W naszej strefie klimatycznej, zaleca się temperaturę kąpieli ok. 37-39C, choć lekarze nie zgłaszają przeciwwskazań do temperatur wyższych.
W Japonii za gorącą uważa się temperaturę 42-45C, a w naszym odczuciu częstokroć ta temperatura wydaje się zbyt wysoka. Największą zaletą wysokiej temperatury kąpieli jest to, że podczas takiej kąpieli w skórze gromadzi się więcej krwi. Dzięki temu organizm wydala więcej nadmiernego ciepła, a dodatkowo gruczoły potowe intensywniej pracują, usuwając więcej toksyn, zatruwających Twój organizm m.in. ołów oraz rtęć, które najskuteczniej są usuwane wraz z potem. Skóra jest w stanie zastąpić nerki aż w 50%!
Każdą kąpiel można przygotować inaczej w zależności od postawionego celu i dodanych do wody składników, ale o tym w następnych postach. Jako pierwsza będzie kąpiel oczyszczająca.
Dobrej jakości żele do kąpieli i pod prysznic.
Ruszczyk kolczasty (Ruscus aculeatus) na cellulit, pajączki i cerę wrażliwą
by Anka on July 18, 2009
in Cellulit, Cera wrażliwa, Ciało, Składniki
Ruszczyk kolczasty (Ruscus aculeatus) obecnie należy do rodziny myszopłochowate lub ruszczykowate (poprz
ednio należał do rodziny liliowatych). Jest to niski, wieczniezielony krzew, którego spłaszczone liście zakończone są ostym kolcem. Małe zielonkawe kwiaty pojawiają się wiosną, tylko z kwiatów żeńskich powstają czerwone jagody. Rośnie w Południowej Europie i w Azji.
Już Theophrastus (ok. 370-287 p.n.e.), grecki uczony i filozof, uczeń i przyjaciel Arystotelesa, opisuje zdolności lecznicze ruszczyka jako rośliny o nieomal cudownych właściwościach. Do okresu powojennego XX w. był stosowany tylko w ziołolecznictwie i medycynie naturalnej, ale po badaniach przeprowadzonych we Francji, również medycyna konwencjonalna uznała jego wspaniałe właściwości.
Nazwa ruszczyka kolczastego w j. angielskim Butcher’s Brum czyli “szczotka rzeźnika” odwołuje się do starego i skutecznego zwyczaju zabezpieczania mięsa przed jedzeniem przez myszy.
Używane części: korzenie i części zielne
Składniki
Saponiny sterydowe [ruscyna (ruscine), neo-ruskogenina (neoruscogenin), ruskogenina (ruscogenin), ruskozyd (ruscoside)], saponina spirostanowa (ruscyna), flawonoidy, fitosterole (sitosterol, stigmasterol, kampesterol), benzofurany (euparon = 2,5-diacetyl-6-hydroxybenzofuran, ruskodibenzofuran), nienasycone kwasy tłuszczowe, kumaryny, alkaloidy (sparteina, tyramina), kwas glikolowy, kwas chryzofanowy, sparteina, tyramina, kwas glikolowy.
Działanie
Zastosowanie na skórę pobudza mikrokrążenie dzięki czemu, ruszczyk kolczasty ma zastosowanie w leczeniu cellulitu i pajączków oraz jest stosowany do skóry podrażnionej i wrażliwej.
Ruskogenina zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych, łagodzi zapalenia i zmniejsza obrzęki, pobudza mikrokrążenie, dzięki czemu następuje redukcjia grudek tłuszczowych, wygładza skórę, przywraca jej naturalną gładkość i sprężystość, aktywuje przepływ krwii, a nienasycone kwasy tłuszczowe sprawiają, że działa na skórę nawilżająco i zmiękczająco chroniąc jej naturalną barierę ochronną.
Saponiny wzmacniają i tonizują naczynia krwionośne, mają również działanie przeciwzapalne.
Ekstrakty z ruszczyka są stosowane w przypadkach: niewydolność naczyń żylnych i limfatycznych, alergie, hemoroidy, żylaki kończyn, plamice i obrzęki kończyn. Stosowane są do terapii zbyt wysokiej przepuszczalności i kruchości naczyń krwionośnych. Ruszczyk zmniejsza pozamenstruacyjne krwawienia z dróg rodnych.
Przeprowadzone na świecie badania potwierdzają, że ruszczyk obkurcza naczynia krwionośne, dlatego lekarze stosują go przy teleangiektazji (np. po terapii sterydami), plamicach i trądziku różowatym. Dobrze działa w dermatozach okołoustnych, rozszerzeniach naczyń w trądziku posterydowym.
Podnosi ciśnienie żylne krwi, zwiększa napięcie ścian naczyń krwionośnych, wzmaga przepływ krwi w żyłach i limfy, zapobiega zastojom krwi i limfy, obrzękom i wysiękom, wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, uwalnia noradrenalinę w zakończeniach nerwowych, obkurcza naczynia krwionośne, zapobiega krwawieniom występującym w trakcie zażywania preparatów antykoncepcyjnych, ma właściwości cytotoksyczne i przeciwhistaminowe.
Żel do mycia, pod prysznic i kąpieli zawierający ruszczyk kolczasty
Balsam wyszczuplający zawierający ruszczyk kolczasty
Rozmaryn (Rosmarinus officinalis) – pobudza, ożywia i ujędrnia skórę
Rozmaryn (Rosmarinus officinalis) jest niezwykle cenną rośliną, która jest wykorzystywana w kuchni, kosmetyce, medycynie oraz aromaterapii. Jest przyprawą i rośliną leczniczą, która wpływa na organizm pobudzająco i ożywczo. Rozmaryn stymuluje centralny układ nerwowy oraz krążenie, dzięki czemu jest szczególnie cenny dla osób o niskim ciśnieniu czy ospałych.
Ma działanie przeciwulteniające, relaksujące mięśnie, tonizujące skórę, poprawia trawienie.
Zawiera: eukaliptol, borneol, kamfora, flawonoidy, kwas rozmarynowy, salicylaty.
Kąpiel
Kąpiel z dodatkiem olejku rozmarynowego lub naparu z rozmarynu działa pobudzająco i poprawia ukrwienie.
Jest szczególnie pożądana, gdy czujesz się osłabiona czy zmęczona, a zwłaszcza gdy wracasz zmęczona po pracy a chciałabyś szybko odzyskać siły.
Rozmaryn działa na skórę również ujędrniająco oraz przeciwdziała powstawaniu zmarszczek.
Napar z liści rozmarynu działa również żółciopędnie oraz bakteribójczo zwłaszcza na gronkowce i paciorkowce.
Rozmaryn można uprawiać w doniczce na parapecie, ale ważne aby zimą był w chłodniejszym pomieszczeniu, z dala od źródeł ciepła. Jest to krzewinka, dorastająca do 1 m wysokości, kwitnąca w kolorze liliowym.
Balsam wyszczuplający zawierający aktywny wyciąg z rozmarynu

