Algi morskie – przymierzeniec w walce z cellulitem i starzeniem skóry
Algi morskie mają 2 podstawowe tajemnice, które powodują, że są ich działanie jest tak niezwykłe.
Po pierwsze algi rosnące w wodzie morskiej, zawierają wiele cennych aktywnych substancji, które wspaniale wpływają na zdrowie i na skórę.
Po drugie algi morskie nie tylko magazynują bioaktywne morskie minerały i pierwiastki śladowe, ale zawierają również specjalne składniki, które chronią je przed wyschnięciem.
Właśnie to połączenie powoduje, że skóra na którą są aplikowane staje się bardziej jędrna i gładsza.
Jak algi działają na skórę?
1. Algi zwalczają wolne rodniki i wspomagają regenerację komórek.
2. Algi poprawiają krążenie krwi, metabolizm tłuszczów, oczyszczają oraz uwalniają nadmiar wody.
3. Algi maja także działanie antybakteryjne.
4. Algi mają właściwości energetyzujące skórę, dzięki czemu skutecznie ją nawilżają i poprawiają jędrność.
Algi to jeden z najlepszych sprzymierzeńców w walce z cellulitem i starzejącą się skórą ciała i twarzy.
Kosmetyki naturalne zawierajace algi morskie:
Balsam regenerujący, wyszczuplający i antycellulitowy
Krem odżywczy i przeciwzmarszczkowy do twarzy
Jak skutecznie zregenerować odczyn skóry?
Dzisiejsza propozycja to lawendowy ocet – delikatny jak poranna bryza. 
Ten wspaniale pachnący, własnoręcznie zrobiony specyfik, pomoże Ci skutecznie poprawić i odzyskać kwaśny odczyn skóry.
Problemy skóry takie jak swędzenia, wypryski, podrażnienia to pierwsze objawy zaburzenia polegającego na przełamaniu kwasowego odczynu skóry, będącego płaszczem ochronnym.
Może to być spowodowane używaniem mydeł oraz płynów, które zawierają zbyt inwazyjne substancje chemiczne.
Ocet lawendowy ma nie tylko wspaniały zapach, ale stosowany po kąpieli czy prysznicu szybko regeneruje kwasowy odczyn skóry, działa odświeżajaco i lekko ściągająco. Używaj ocet lawendowy energicznie wcierając w skórę ciała.
Składniki
5-10 dag suszonych kwiatów lawendy, 1/2 litra naturalnego octu owocowego, 100 g wody różanej, 20 g alkoholu 70%, 5 ml (1 łyżeczka do herbaty) olejku lawendowego, słój z szerokim wlewem i zamknięciem, filtry papierowe do ekspresu kawowego, butelka z ciemnym szkłem.
Jak samemu zrobić ocet lawendowy?
Kwiaty lawendy wsyp do słoja, zalej octem owocowym, zakręć i odstaw w ciepłe i słoneczne miejsce na ok. 2 tygodnie.
Pańskie oko konia tuczy, więc od czasu do czasu zajrzyj do słoja i zobacz co się dzieje oraz mocno wstrząśnij zawartość.
Gdy miną 2 tygodnie odcedź płyn i wyciśnij co do joty kwiaty lawendy, tak aby nie stracić ani kropelki.
Otrzymany płyn przefiltruj jeszcze przez papierowe filtry do kawy i dodaj wodę różaną. Olejek lawendowy rozpuść w alkoholu i również dodaj.
Zamieszaj i zlej wszystko do przygotowanej wcześniej i wyparzonej butelki o ciemnym szkle. Wstrząśnij mocno kilka razy.
Jak zrobić śmietankę kamforową – do cery tłustej i zanieczyszczonej
by Anka on July 8, 2009
in Cera tłusta i zanieczyszczona, Twarz
Cera tłusta i zanieczyszczona wymaga przede wszystkim oczyszczenia i lepszego ukrwienia. Krem kamforowy o konsystencji gęstej śmietanki jest właśnie kremem, za który Twoja cera tłusta i zanieczyszczona będzie bardzo wdzięczna. Kamfora ma działanie stymulujące ukrwienie, a jednocześnie przeciwdziała zapaleniom. Działa również antyoksydacyjnie. Nakładamy go cienką warstwą, a nadmiar usuwamy.
Pozytywne zmiany na skórze polegające na ogólnej poprawie stanu oraz zanikaniu zanieczyszczeń, wystąpią dosyć szybko.
Jak samemu zrobić krem kamforowy?
Składniki:
5 g białego wosku,
20 g olejku ze słodkich migdałów,
3 g alkoholu lanolinowego
1 g kamfory (kilka ziarenek)
20 g wody destylowanej
mikser ręczny
porcelanowy moździerz kosmetyczny
Biały wosk topisz we wrzątku, dodajesz alkohol lanolinowy, olejek migdałowy i kamforę.
Podgrzewasz całość do 60 stopni C. W tym samym czasie podgrzewasz wodę destylowaną do tej samej temperatury. Następnie podgrzaną wodę trzeba WMIESZAĆ do przygotowanej mieszanki, mieszając bez przerwy aż do wystudzenia. Wystudzony krem przełóż do wyszorowanego i wyparzonego pojemnika.
Co to jest kamfora?
Kamfora jest białym, krystalicznym składnikiem naturalnym pochodzącym z długowiecznego drzewa kamforowego (Cynamonowiec kamforowy – Cinnamomum camphora Ness et Eberm.) rosnącego w Japonii, Chinach, Tajwanie i Wietnamie. Kamfora jest również produkowana syntetycznie, dlatego upewnij się, że ta którą kupujesz jest naturalna.


