Alantoina w kremach nawilżających i przeciwtrądzikowych

Alantoina może być naturalna lub syntetyczna. Powstaje z kwasu moczowego znajdującego się w korzeniach roślin np. żywokost lekarski. Alantoina dodawana do kosmetyków, zwykle pochodzi laboratorium – bo musi zostać pozyskana z naturalnego źródła lub z fabryki, gdzie została wyprodukowana z syntetycznych składników.

W kosmetykach alantoina najczęściej jest stosowana w kremach nawilżających i kremach przeciwtrądzikowych, ponieważ oprócz działania nawilżającego i zmiękczającego, dzięki czemu skóra staje się jedwabiście gładka, ułatwia gojenie się ran i blizn, przyspiesza regenerację skóry, łagodzi objawy łuszczycy i działa przeciwzapalnie.

Rozpuszcza się w wodzie i może być podgrzewana do 100 °C. Podczas robienia kremów, rozpuść alantoinę w fazie wodnej kremu.

zywokost_lekarski

Comments

One Response to “Alantoina w kremach nawilżających i przeciwtrądzikowych”
  1. dominika says:

    należy zaznaczyć, że rozpuszczalność alantoin w wodzie to tylko 0,5% i że nie należy jej podgrzewać powżej 70 stopni, bo ulega wted degradacji

Jeśli Cię coś gryzie, zostaw komentarz